بیزنس کوچینگ

بیزنس کوچینگ (کوچینگ کسب و کار)

بیزینس کوچ در ایران چند سالی است که رونق گرفته است. امروز کسب‌وکارهای نوپا و استارت‌آپ های زیادی در ایران مشغول به کار هستند و تعداد آن ها هر روز افزایش پیدا می­کند. امروزه تقریبا صنعت کوچینگ در ایران در حال گسترش است و تعداد زیادی از کسب و کارها هنوز با این صنعت اشنایی ندارند. شاید هنوز استخدام  یک کوچ خیلی برای کسب‌وکارهای ایرانی مهم و جدی نباشد اما باید گفت کسب‌وکارها نیازمند حداقل یک بیزینس کوچ هستند. در ادامه علت ضرورت داشتن بیزنس کوچ را بیشتر توضیح خواهیم داد.

در اینجا مطالب زیر در اختیار شما قرار می­گیرد :

  • بیزنس کوچینگ چیست؟
  • بیزنس کوچ کیست؟
  • اصلا چرا بیزنس کوچینگ؟؟؟
  • مزایای بیزنس کوچینگ برای کسب و کارها
  • فرایند بیزنس کوچینگ به چه شکله؟
  • بیزنس کوچینگ، مشاوره کسب و کار نیست!!

بیزنس کوچینگ چیست؟

بیزنس کوچینگ یا کوچینگ کسب و کار (Business coach) به نوعی رهبری کسب و کار و یا حمایت صاحب کسب و کار است تا آن استارت آپ، سازمان یا شرکت از جایگاهی که دارد به جایگاه مطلوب که می­خواهد برسد و رشد و توسعه مورد نظر اتفاق بیفتد و بیزنس مورد نظر به سطح بالاتری در بازدهی و سود اوری برسد.کوچینگ از تیموتی گلوی و کتاب “بازی درونی تنیس” شروع شد. تیموتی گلوی مربی تنیس بود و می­دانست عرف مربیگری این است که باید به بازیکنان بگوید چگونه بایستند و چگونه به توپ ضربه بزنند تا نتیجه ای که می­خواهند را بدست بیاورند. ولی با یک موضوع عجیب مواجه شد. تیموتی گلوی متوجه شد وقتی به شاگردانش می­گوید چه کاری انجام دهند و یا چه کاری انجام ندهند ، عملکرد آن ها در اغلب اوقات ضعیف تر می­شود. متوجه شد وقتی مربی صحبت می­کند، یک گفت و گوی درونی در ذهن بازیکن شکل می­گیرد. با درک وجود گفت و گوی ذهنی تیموتی گلوی شیوه مربی­گری خوش رو تغییر داد و برای هدایت تیم از ترکیب دانشی استفاده کرد. شیوه تغییر یافته­ی مربی­گری تیموتی گلوی، امروزه باسم کوچینگ شناخته می شود که ارتباط آن را می­توان با رشته هایی همچون مدیریت،روانشناسی و فلسفه و.. پی گرفت و درواقع هدایت تیم را با پرسشگری قوی پیش برد. از اوایل دهه1980 روش کوچینگ تیموتی گلوی توجه خیلی از شرکت های بزرگ رو به خودش جلب کرد. یکی از اولین شرکت هایی که از تیموتی گالوی کمک خواست، شرکت مخابراتی AT&T در آمریکا بود. گالوی توانست با برگزاری جلسات متعدد همان شیوه بازی درونی را اجرا کند. در نتیجه این سازمان بزرگ موفق شد در یک مدت کوتاه ، تغییرات بنیادین در ساختارها، روش کارها و فرایندهایش ایجاد کند که همین افزایش به بهره وری شرکت کمک فراوان کرد. سال‌ها بعد متفکران زیادی مانند ورنر ارهارد و توماس لئونارد (هردو آمریکایی) به گسترش ایده‌های گالوی در زندگی و کسب و کار پرداختند. با آن حال این “جان ویتمور” بود که تا حد زیادی از آموزه‌های تیموتی گالوی در بیزینس کوچینگ استفاده کرد.

بیزنس کوچ کیست؟

در حالت کلی کار کوچ دقیقا بررسی دیدگاه های مختلف افراد بدون قضاوت و ارائه بازخورد موثر است. چون طبق تعریفی که در کوچینگ چیست ارائه کردیم ، پاسخ قطعی برای خیلی از مسائل زندگی کاری و شخصی وجود ندارد ، بلکه ارزش ها ، اولویت ها، تجربه های شخصی با کمک کوچ منجر به بوجود آمدن پاسخ منحصربفرد برای افراد می­شود. در بیزنس کوچینگ هم به همین شکل عمل می شود، بیزنس کوچ نقاط کوری که در کسب و کار وجود دارد را نشان می­­دهد و مثل آینه عمل می­کند و بدون قضاوت نقاط کور را به شما نشان می­دهد، انوقت شما هستید که تصمیم می­گیرید با مسیر قبلی ادامه دهید یا تغییر را پیش بگیرید. وجود بیزنس کوچ در کسب و کار باعث می­شود سریع تر و با کیفیت تر به وضعیت مطلوب خود برسید.

چرا بیزنس کوچینگ؟

طبق آمار رسمی فدراسیون جهانی کوچینگ (ICF) خدمات بیزنس کوچینگ در افزایش میزان بهره وری، مدیریت و عملکرد کاری به ترتیب 50% ، 60% و 70% کسب و کارها موثر بوده و یقینا رسیدن به این درصد و حتی درصدهای بالاتر در کسب و کارها موفقیت قابل توجهی است که بنظرم همین موارد به اندازه کافی پاسخگوی چرا بیزنس کوچینگ است. اما لازمه به یکی از مهم ترین موارد دیگه هم در خصوص چرا بیزنس کوچینگ رو انتخاب می کنیم، اشاره کنم و اون هم برقراری تعادل بین کار و زندگی است. غایت هر کسب و کاری سیستم سازیه که نتایج سیستم سازی باعث ایجاد تعادل بین کار و زندگی می­شود. طبق آمار رسمی از فدراسیون کوچینگ (ICF) کسانی که از کوچینگ استفاده می کنند به میزان 65% به بهبود در ایجاد تعادل در کار و زندگی ان ها کمک کرده و همچنین تا 70% مهارت ارتباطی آن ها را افزایش داده است و در نهایت تا 80% در افزایش اعتماد بنفس تاثیر گذار بوده است.

 

 

طبق تحقیقات صورت گرفته در مرکز بیزنس کوچینگ لندن نرخ بازگشت سرمایه در بیزنس کوچینگ 700% است. یعنی چی؟ یعنی اگر صاحب کسب و کار 100 میلیون تومان برای استخدام یک بیزنس کوچ استفاده کند، 700میلیون تومان بازگشت سرمایه دارد. یعنی 700میلیون تومان سود خواهد کرد. اگر باز هم دنبال چرایی استخدام بیزنس کوچینگ میگردید بریم تا در ادامه بگم که علاوه بر مواردی که اشاره کردیم آمار ها نشان داده که بیش از 85% برند های معتبر دنیا بیزنس کوچ داشته اند. استفاده از بیزنس کوچ در بیزنس مایکروسافت و اپل مصداق بسیار خوبی از شرکت های معتبری است که کوچ داشته اند و تمام افراد را به داشتن کوچ ترغیب می کردند.

مزایای بیزنس کوچینگ برای کسب و کارها

بعضی از افراد با این تفکر به بیزنس کوچینگ نگاه می­کنند که وقتی به مشکلی برخوردند باید از بیزنس کوچ استفاده کنند و این دیدگاه اصلا دیدگاه درستی برای بیزنس کوچینگ نیست. حتی اگر شما دارای کسب و کاری هستید که در اون موفق هستید و حتی  راضی از کارایی و عملکرد خود و اعضای سازمان خود هستید برای رشد و توسعه بیشتر به یک فرد حرفه‌ای نیاز دارید تا نسبت به عملکرد شما بازخورد واقع بینانه ارائه دهد. بیزینس کوچینگ را صرفا نمی شود صرفا برای مشخص کردن اهداف و رسیدن به آن ها  خلاصه کرد.

در ادامه به برخی از مزایا و دستاورهایی که بیزنس کوچینگ دارد اشاره می کنم:

  1. افزایش میزان سودآوری
  2. افزایش میزان فروش
  3. کاهش هزینه‌های غیرضروری
  4. مشتری مداری و حفظ مشتریان
  5. پیاده سازی استراتژی های بازاریابی موثر مختص هر کسب و کار
  6. بهبود راندمان کاری
  7. افزایش راندمان کاری کارمندان
  8. غلبه بر رکود مالی سازمانی و فردی
  9. ارائه نقشه راه توسعه فردی و کسب وکار
  10. مدیریت زمان و سرمایه
  11. محافظت از کسب و کار
  12. کشف ظرفیت ها و پتانسیل ها کسب و کار و همچنین کارمندها
  13. کشف مانع های پنهان مسیر رشد
  14. افزایش بهره‌وری فرآیندهای کسب و کار
  15. کاهش میزان نرخ خروج کارکنان
  16. جذب اصولی و حفظ استعداده
  17. افزایش سهم بازار
  18. برند سازی برای کسب و کار و حفظ چایگاه برند در نظر مشتریان
  19. شفاف سازی اهداف نهایی
  20. برنامه‌ ریزی برای رسیدن به چشم انداز‌هایی که براساس ارزش ها تعیین شده
  21. استخدام افراد با کفایت
  22. فراهم کردن یک محیط ایده‌ آل برای رشد و ترقی کارکنا‌ن
  23. ایجاد اعتماد به نفس برای صاحب کسب و کار و همچنین کارمندان
  24. فراهم اوردن محیط برد-برد در بیزنس
  25. شناسایی باور‌های درونی که در خدمت افراد است و رشد و پرورش آن‌ ها را به همراه دارد
  26. تهیه برنامه استراتژیک
  27. ارتقاء مهارت رهبری
  28. ارتقا دیدگاه و وسعت دید به بیزنس خود
  29. افزایش میزان مسئولیت پذیری در کارکنان

 

 

فرایند بیزنس کوچینگ

بیزینس کوچینگ پلی است برای رسیدن شما از وضعیت موجودی که در کسب و کار خود دارید به وضعیت مطلوبی که در نظر دارید. و اینکه برای رسیدن به جایگاه مدنظر چه اقداماتی باید انجام دهید. فرآیند کوچینگ کسب و کار یا بیزنس کوچینگ  4 مرحله دارد:

اولین قدم  در بیزینس کوچینگ مشخص کردن هدف است.

در قدم دوم در جستجوی کشف نقاط قوت و نقاط قابل بهبود کسب و کارتان باشید تا به چشم‌انداز واضح‌تری از رشد کسب کار خودتان داشته باشید. چرا که به بهبود وضعیت شما کمک خواهد کرد.

در قدم سوم هدف طراحی یک نقشه راه و برنامه ریزی منظم براساس ارزش­ها، اهداف و نقاط قوت و نقاط قابل بهبودی که بررسی شده است و طرحی اقدام اسمارت برای آن­ها می ­باشد. در انتها می‌بایست ارزیابی صورت بگیرد و میزان پیشرفت‌تان را در مسیر اندازه گیری کنید.

بیزینس کوچ و صاحب کسب و کار طبق یک برنامه منظم با یکدیگر در ازتباط هستند تمام اگاهی های حاصل شده که توسط صاحب کسب و کار به اقدام تبدیل شده است مورد بررسی و اندازه گیری قرار بگیرد.

بیزنس کوچینگ، مشاوره کسب و کار نیست

آیا شما دیدید تابحال یک مربی فوتبال موقع بازی همراه تیم خود در زمین بازی کند؟ دقیقا همین مساله درباره بیزینس کوچ هم صدق می­کند. یک بیزینس کوچ، مشاور کسب و کار نیست. بیزینس کوچ که برای کسب و کار خودتان استخدام می­کنید ،کارهای شما را در کسب و کارتان انجام نمی دهند، بلکه در کنار شما حضور دارد.  بیزینس کوچینگ یک روش جدید است برای حل مسائل شما بشکل ماندگار. چون هرروشی که از چنس دغدغه و چالش مخصوص به شما و شرایط کاری شما نباشد ممکن اصلا مفید نباشد یا بعد از یک مدت خاصیت خودش را از دست بدهد. از نگاه کوچینگ هر فردی متخصص زندگی خود است و بهتر از دیگران می داند که راه‌ حل مسائلش چیست، اما چگونه به این راه حل ها می­رسد؟ کافی است با یک بیزنس کوچ حرفه ای کار کند. بیزنس کوچ حرفه ای چه کسی است؟ فردی است که 3 مهارت کلیدی دارد: 1) خوب بلد است بشنود، 2) خوب سوال می‌پرسد و 3) خوب بازخورد می‌دهد. با این سه ویزگی با صاحب کسب و کار گفتگو می­کند تا آگاهی های او را از درونش بیرون بکشد و از آن استفاده کند. چرا خوب گوش دادن یک مهارت بحساب میاید؟ بخاطر وجود “سندروم تجویز”. بله، سندروم تجویز!! سندروم تجویز ، سندرومی که همه افراد دز زندگی به آن دچار هستند. یعنی چی؟ یعنی فرد به عنوان مدیر یک شرکت یا سازمان یا به عنوان صاحب یک کسب و کار وقتی مراجع من، کارمندان من ، با چالش مواجه می­شوند در جایگاه یک همه چی دان وارد می­شوم و راهکار ارائه می­دهد. اولین حسی که برای کارمند و کارگز یا مراجع شما ایجاد میشه بنظر شما چیه؟ حس غیرجالب “اجبار”، حس قربانی بودن و ناآگاه بودن در فرد ایجاد میشه و به مرور زمان فرد از تلاش کردن دست برمیداره و دیگه ابتکار عملی اتفاق نمی افته که به دنبال اون با گذشت زمان انگیزه از دیت میره، دچار کارزدگی ، روزمرگی میشه و کیفیت و بهره وری فرد که کاهش پیدا کنه تبعات اون می تونه  کل شرکت ، سازمان و کسب و کار رو دربر بگیره. اولین اقدام برای رها شدن از سندروم تجویز این است که به جای ارائه راهکار ، سوال بپرسیم!!! مثلا اگر فرد با چالش مواجه شده از اون بپرسیم، راه حل خودت چیه؟ انتخاب خودت چیه؟

یک بیزینس کوچ مثل یک راهنما و حامی عمل می ­کند که بر روی قسمت های تاریک و نقطه کور کسب و کار شما، چالش های موجود، نور می تاباند تا شما با دیدن موانع و فرصت‌ها تصمیم‌های بهتری بگیرید.

5/5 - (25 امتیاز)

6 دیدگاه

  • سلام خانم تقوایی
    همیشه ازتون تشکر کردم ولی نتونستم بیام و نگم که چقدر جلسات شما تونست روی شروع کار من تاثیر گذار باشه،خیلی گنگ بودم ،هزار تا راه جلوم بود ولی گیج بودم اما الان با همراهی شما نه تنها شروع کردم حتی به سوددهی هم رسیدم.خداروشکر
    من نمی دونستم کوچینگ چیه حتی!!! ولی الان نه تنها خودم ادامه دادم جلساتمو بلکه به همه معرفی می کنم تا خودشونو نجات بدن.
    به قول خودتون پر برکت باشه مسیرتون🙏🙏🙏

    • سلام سلام
      ممنون امیررضا از بازخوردت.خیلی برای من ارزشمنده.
      دم خودت گرم که همراهی و حواست به رشد و پیشرفت خودت هست.
      پر قدرت پیش برو ، سود مالی و معنویتم نوش جونت

  • درووود
    میخوام داستان کوتاه بگم برای کسایی که میان اینجا.
    من معتقد بودم چیه کوچینگ همه جا وایرال شده ،کاسبی راه انداختن و از این طرز فکراااا .چرا اینطوری فکر میکردم!چون دیده بودم یه جایی که طرف داره مشاوره میده ولی میگه من کوچ ام ،دیگه برام جا افتاده بود که همون مشاورست دیگه چه فرقی داره! تا اینکه یه چالش بزرگ با اعضای شرکتم داشتم یکی از دوستانم بهم گفت کوچ بگیر ،گفتم ای بابا تو دیگه چرا احمد،توام وارد این بازیا شدی!!!
    گفت من نشنیدم،من آوردم تو کارم کوچینگو،سرتونو درد نیارم اونجا خانم تقوایی رو معرفی کرد که کوچ خودش هم بود ،فقط بهم گفت سوالای چالشی سحر عالیه، نمی فهمیدم داستان چیه!!!
    الان که ۶ماه گذشته و اومدم و دیدم و شنیدم و تجربه کردم میفهمم چی می‌گفت و اینو فهمیدم که بحث سوال چالشی نیست بحث خوب گوش دادن و بجا بازخورد دادنه.
    .همه جای این مملکت یا بگم دنیا فیک هر چیزی هست ،ولی اینجاست که می تونی معنی کوچ حرفه ای رو بفهمی.
    خلاصه که سحرجان بقول خودت ،دمت گرم.

    • سلام سلام وحید ، خوشحالم میبینم صادقانه نوشتی و چه کمک بزرگی به من و تمام دوستان کردی.
      دم خودت گرم که قدم برداشتی و کیفیت رو برای زندگی خودت از جنس خودت تعریف کردی

  • Salam ,
    Man az jomleee adamaieeam k b coaching eteghad Daram VA ba coach hate ziyadiam kar Kardam che to business khodam che zendegi shakhsi Vali mikham begam doreee k ba khanoom Taghvaie Daram kamelan farq mikonee, aslan nemitoonam begam ,ye dokhtaree poor energi, shenavandee maheeeer,bazkhoed biiinazir ,b nazare man coach vagheee kasie k khob beshnave va dge khodam adat Kardam.
    Vaghat omadam begam kheili khoshhalam ba Shoma kar mikonam, perofessional 👌👌👌

  • سلام
    امیدوارم سحرجان خودشون بازخورد منو بخوننن
    فقط میخوام بگم ،من از اواخر سال ۱۴۰۲ دیگه سعید قبل نیستم و اینقدر با ورژن جدید خودم حال می کنم که هیچ وقت فکر نمی کردم بشه اینطور زندگی کرد
    روزی پر برکتی داشته باشید،نوش جونتون باشه💚

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *