سحر تقوایی

من سحر تقوایی ،کوچ تحول هستم. برای شفاف سازی بیشتر در خصوص واژه “تحول” تصمیم گرفتم در قالب یک مقاله به تمامی سوالات در این زمینه پاسخ بدم. پس اگر شما هم کنجکاو هستید تا در اینباره بیشتر بدونید تا اخر همراه باشید.

شاید برای شما جالب باشه که بدونید تحول در چی؟ تحول در زندگی شخصی و کسب و کار شما

شایدم بخواید بپرسید تحول یعنی چی؟یا اینکه تحول با تغییر مگه فرقی می کنه؟ بهتره بگم بله فرق می کنه، اونم چه فرقی!!

در ادامه با جزییات تعریف دقیق تغییر و تعریف دقیق تحول شفاف توضیح داده شده.

امروزه در فضای کسب و کارها بحث جایگزینی رهبری به جای مدیریت همه گیر شده و دربارش دوره، مقاله و کتاب های زیادی منتشر شده است. خیلی از این دوره ها و کتاب ها به این می پردازند که با اختصاص چند ماه زمان و یادگیری یک سری تکنیک و مفهوم می توانید به یک رهبر ایده آل سازمانی تبدیل شوید. نه که این اتفاق شدنی نباشد، اما بهترین مسیر برای یک رهبر ایده آل شدن نیست. برای اینکه بتوانیم به رهبرهای نمونه ای مانند استیو جابز، بیل گیتس، ریچارد برانسون، باب چپمن و … تبدیل شویم، باید سفر زیر را طی کنیم:

مطابق این تصویر سفر رهبری از چهار مرحله تشکیل می شود. دو مرحله اول متمرکز بر خودشناسی و مهارت یافتن در رهبری کردن خود است. در این دو مرحله سفری اکتشافی به درون خود خواهیم داشت تا دریابیم چگونه می توانیم خودمان را در هر شرایطی از زندگی رهبری کنیم. پس از طی این دو مرحله به سراغ رفتارهایی خواهیم رفت که یک رهبر باید از خود نشان دهد تا بتواند نتایج مطلوب را برای قبیله تحت رهبری خود تولید کند. در این مرحله از سفر درون به سفری در محیط بیرونی خود خواهیم رفت تا هر آنچا که در دو مرحله اول کشف کردیم را تمرین و آزمایش کنیم.

این یک سفر بی پایان، یا به قول ورنر ارهارد یک کوه بدون قله، است و نقطه آغاز این سفر خودشناسیست.

خودشناسی، شناختن و آگاهی یافتن از چه عناصری هست؟

معمولا وقتی میخواهیم سفری داشته باشیم، درباره نقطه شروع، مقصد، چگونگی طی مسیر و منابع مورد نیاز از قبل آگاهی کسب کرده و برنامه ریزی می کنیم. زندگی هم یک سفر است. بنابراین برای خودشناسی باید از سفری که میخواهیم در زندگی داشته باشیم شناخت و آگاهی پیدا کنیم.

کوچ تحول

عناصری که یک سفر زندگی را تشکیل داده و باید نسبت به آنها خودشناسی پیدا کرد را می توان به 3 دسه زیر تقسیم بندی نمود.

کوچ تحول

کسی که هستیم:

شامل احساسات، رفتارها، علایق، رسالت یا چرایی وجودی و ….

کسی که میخواهیم باشیم:

شامل چشم انداز، آمال و آرزوها، اهداف کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت و ….

چگونگی:

شامل ارزش ها، باورها، عقاید و منابع در دسترس مانند نقاط قوت، دانش، مهارت، زمان، روابط و …

اما شناخت از این عناصر پایان سفر خودشناسی و رهبری کردن خود نیست.

مراحل سفر خودشناسی

طبق تحقیقات صورت گرفته توسط دکتر تاشا اوریچ، خودشناسی میزان آگاهی و شناخت هر فرد از خودش هم از دیدگاه خود و هم از دیدگاه دیگران است. به عبارت دیگر خودشناسی، میزان آگاهی و شناخت هر فرد از هویتش و برندی است که در ذهن دیگران ساخته است. طبق این تعریف، خودشناسی دو دسته بندی کلی دارد: خودشناسی درونی (هویت) و خودشناسی بیرونی (برند).

افراد براساس میزان خودشناسی درونی و بیرونی در یکی از چهار دسته زیر قرار می گیرند:

کوچ تحول

طبیعتا منظور از خودشناسی کامل این است که نسبت به عناصر خودشناسی هم در هویتمان و هم در برندی که در ذهن دیگران ساخته ایم آگاهی و شناخت پیدا کنیم. شناخت برندمان جز از طریق دریافت بازخورد از دیگران به روش های مختلف حاصل نخواهد شد.

در نتیجه برای رسیدن به خودشناسی کامل باید مراحل زیر را طی نمود:

شناخت هویت:

شناخت عناصر خودشناسی در سفری به درون خودمان

شناخت برند:

شناخت عناصر خودشناسی در ذهنیت دیگران از خودمان از طریق دریافت بازخورد

تحلیل:

تحلیل تفاوت و شکاف موجود بین هویت و برند

تطبیق:

از بین بردن شکاف موجود بین هویت و برند

رهبری اصیل

زمانی که بتوانیم شکاف بین هویت و برندمان را کشف کرده و با اقداماتی این شکاف را بپوشانیم، آنگاه می توانیم بگوییم که به خودشناسی کامل رسیده و می توانیم خودمان را رهبری کردیم. پدیده ای که به اصطلاح دیگری به آن رهبری اصیل می گوییم.

در رهبری اصیل، هویت و برندمان با هم همراستا می شود. به عبارت دیگر بین رفتار و عملکردمان با باورها و عقاید درونیمان همراستایی و سازگاری وجود دارد. تبدیل شدن به رهبری اصیل سبب بهبود روابط، افزایش اعتماد به نفس، افزایش کارآیی و نوآوری و بهبود توانایی ایجاد اعتماد در دیگران می شود. تحقق این موارد ما را آماده می کند تا به دو مرحله آخر رهبری، یعنی رفتار و نتایج، رفته و بتوانیم با یافتن قبیله خود آنها را برای رسیدن به آمال و آرزوهای مشترک رهبری کنیم.

جمله ای از بیل جورج در کتاب شمال حقیقی آورده شده است که:

“رهبری یک سفر است نه یک مقصد. رهبری یک دوی ماراتون است نه یک دوی سرعت. رهبری یک فرآیند است نه یک خروجی.”

یادمان باشد این یک سفر بی پایان استقامتی است. همواره در طول این سفر باید به آگاهی و شناخت از هویت و برندمان ادامه داده و شکاف بین آنها را برطرف کنیم تا بتوانیم یک رهبر اصیل باقی بمانیم.

و در اینجا یعنی فونیکس کوچ، سفری را با هم شروع می کنیم براساس تحول که همراه خود کشف، خلق، رهایی رو به همراه دارد و بهتر بگم اگر به دنبال راه حل های مایکروویوی هستید اینجا خبری نیست چون مسیر تغییر و تحول متفاوت است. اما قبل از اینکه تفاوت بین تغییر و تحول رو بشناسیم معنای تحول رو از زبان پدر کوچینگ یعنی ورنرارهارد بشنویم.

تفاوت بین تغییر و تحول

این دو تا واژه کاملا با هم متفاوت هستند. چرا؟

تغییر چیست؟

تغییر در تعریف عبارتست از حرکت از یک وضعیت به وضعیت دیگر. در فرهنگ لغت و بستر، تغییر چنین تعریف شده است:

“حاصل یک اصلاح و تبدیل با یک وضعیت متفاوت”

همان طور که از تعاریف فوق استنباط می گردد تغییر در فرایند زمانی و صرف زمان به وقوع می پیوندد، زیرا تغییر زمانی و مکانی به ناچار با گذر زمان حادث می شود. تغییر در مفهوم خاص می تواند تغییرات تکنولوژی را شامل شود، تغییرات رفتاری افراد در سطح جوامع و حتی سازمان را پوشش می دهد. در حال حاضر منظور ما از تغییر، تغییراتی است که فعالیت مدیریت مؤسسات را تحت الشعاع قرار می دهد. تغییر یعنی حرکت از گذشته به حال. و در یک کلام تغییر ریشه در گذشته دارد.

کوچ تحول

تحول چیست؟

اما تحول اینگونه نیست و در تحول حرکت از حال به آینده در نظر گرفته می شود. یعنی تحول ریشه در اینده داره.

ما در زندگی وقتی تصمیم به تغییر می گیریم، هدفمان این است که مثلا:

  • نسب به گذشته با کیفیت بیشتری زندگی کنیم
  • نسبت به گذشته عادت هامون رو بهبود بدیم
  • نسبت به گذشته بخشنده تر باشیم.

و یا در بیزینس کوچینگ در سازمان ها وقتی دنبال تغییر هستیم می خوایم مثلا :

  • نسب به گذشته پرسنل رو از سطح ای به بی برسونیم از لحاظ مهارت/سواد/آگاهی/دانش
  • نسبت به گذشته خدمات دهی به مشتری رو بهتر کنیم
  • نسبت به گذشته اکوسیستم رو گسترش بدیم

اما وقتی تصمیم به تحول می گیریم هدفمان این است که مثلا:

در آینده تمایل دارم سه عادت عدم اهمال کاری،نظم و مدیریت زمان رو در خودم داشته باشم. بنابراین در زمان حال چه کاری می تونم انجام بدم تا به اون هدفم برسم و یا بعیارتی اون هدفم رو بسازم، خلق کنم.

یا در بیزینس وقتی به دنبال تحول هستیم هدفمون این است که برای مثال :

برای گسترش دایره ارائه محصولات در اینده  ما نیازمند گسترش روابط و ایجاد اکوسیستم موثر هستیم بنابراین برای رسیدن به اون هدف باید اقدامی رو در لحظه حال انجام بدیم تا بتونیم اون هدف رو بسازیم یا خلق کنیم.

اینجا تفاوت بین تغییر و تحول در قالب جدول خدمت شما ارائه شده است.

تغییر تحول
سطحی عمقی
یک بعدی چند بعدی
یک سطح سازمان تمام سطوح سازمان
یک هدف است یک فرآیند است
منشا بیرونی منشا درونی یا بیرونی
زمان اندک نیاز دارد زمان زیاد نیاز دارد
چند تغییر همزمان یا پیاپی یک تحول در یک زمان
امکان برگشت به گذشته عدم برگشت به گذشته
سریع اتفاق نمی افتد سریع اتفاق می افتد
برنامه ریزی نشده است برنامه ریزی شده است
آمار تغییرات زیاد است آمار تحولات اندک است
هدف تغییر : موفقیت و تحصیل سود – کارآیی و بهره وری – کاهش و تلفیق تعارضات – مسائل روحی و اخلاقی ، غیبت و بازده فردی هدف تحول : وضوح اهداف و نقشها – ایجاد انگیزش و تعهد – ایجاد همکاری و ساخت گروهی – انگیزش و سلوک کارکنان
می تواند مثبت یا منفی باشد تغییر مثبت است

 

با این تفاسیر انتخاب شما چیست؟ تمایل به تغییر دارید یا تحول؟

تماشای ویدئو زیر اطلاعات دقیق تر و ملموس تری رو نسبت به تفاوت تغییر و تحول بیان می کنه که دسترسی بسیار زیادی برایب شما ایجاد می کند. دعوت می کنم حتما تماشا کنید.

چنانچه در این مسیر سوالی داشتید و یا حتی تجربه زیسته ای با کمال میل مشتاق خواندن تجربیات شما و پاسخگویی به سوالات شما هستیم.

4.6/5 - (14 امتیاز)

2 دیدگاه

  • سلام
    متشکر برای توضیح جامع و کامل شما ، همیشه برام فرق بین تغییر و تحول پر از ابهام بود ،الان که با ذکر منبع تفاوت این دو تا رو گفتید کاملا متوجه شدم . کاملا مشخصه چقدر اشراف دارید.
    آرزوی موفقیت دارم برای شما❤️🙏

  • چقدر تحول خوبه🤔 واقعا موافقم که میگید تعداد آدم هایی که متحول میشن کم واونایی که تغییر می کنند زیاده و همه دوره های توسعه فردی دارن روی تغییر کار می کنن من این رویکرد و طرز فکر شما کوچینگ با رویکرد تحول رو کمتر دیدم و حتی شنیدم
    مشتاق شدم بیشتر بدونم و حتی تجربه کنم.البته درخواست دادم امیدوارم زود جواب بدید ،خیلی مشتاقم
    ممنونم ❤️

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *