تفاوت کوچینگ با منتورینگ و مشاوره؟

در توضیح مفهوم کوچ و کوچینگ باید گفت ما در اینجا با سه سطح فعالیت رو به رو هستیم.

سطح اول

در فعالیت منتوری خلاصه میشه. به این معنا که یک شخص در حوزه فعالیتش بعد از چندین و چند سال کار کردن به این نتیجه می رسه که باید دست از کار بکشه و تجربیات خودش رو به نسل جدیدی از همکارانش منتقل کنه که به این راهنمایی ها نیاز داره. توجه کنیم که در این حالت فرد منتور کار کشته فعالیت خودش هست و بر این اساس که تصمیم به انتقال این تجربه ی زیسته به نسل آینده ی همکاران خود می­گیرد.

سطح دوم

درمورد فعالیت مشاوره است که در آن جدای از زمینه های حرفه ای و تکنسینی مربوط به یک شغل، بحث هایی فراتر از رویکردهای کاری مطرح میشه و تمرکز بر حل مشکلات مراجعه کننده قرار می­گیره.

در سطح سوم

به مبحث کوچینگ پرداخته میشه که نگاه ایجابی تری حاکمه. به این معنی کهع اگر در مشاوره قرار بر این بوده که مشاوره مشکلات فرد یا سازمان رو حل کنه و راهکار بهش ارائه بده، در کوچینگ تحول مثبت و نه صرفا حل مشکل مد نظره. برای مثال کوچ فردی که مراجع می کنه به کوچینگ رو از جنبه های هدف گذاری و میزان پایبند بودنش به اهداف تعیین شدش در هر جلسه میسنجه.

تفاوت بین کوچینگ و منتورینگ و مشاوره نکته دومی هم داره، و اون این مورده که،  منتور و مشاور پاسخ مستقیم به چالش مراجع میدن و مراجع کننده صرفا باید راهکار پیشنهادی رو به خوبی اجرا کنه. اما در روش کوچینگ تاکید بر پرسش محوری است. قرار نیست راهکار مشخص و از پیش تعیین شده ای در اختیار مراجع قرار بگیرد بلکه می خوایم با سوالاتتی که مطرح می کنیم رویکرد درستی رو کشف کنیم و در این فرایند کشف کردن مراجع هم دخیله و درون گود قرار داره. و صد البته که در چنین حالتی تاثیر آموزش ها، مفاهیم عمیق تر و طولانی تر است و اثر بهتری روی کار و زندگی داره (قرار نیست صرفا مسکن باشه). کوچ قرار نیست در حوزه ی تخصص فرد مراجع کننده صاحب مدرک و تجربه ی قابل بیان باشه بلکه در واقع با مهارتی که داره قرار حامی رشد و انتخاب های مناسب برای مراجع کننده ست که چون باتوجه به ویزه گی ها و شرایط فرد راه حل منحصربفرد و شخصی سازی شده است برای مراحع کار می کنه و طولانی مدت در خئمتش هست.

این مقاله هم از دست نده :   چطور برنامه توسعه شخصی کاربردی بنویسیم؟/ (PDP) برنامه توسعه فردی
تفاوت در یک نگاه
شیوه کوچینگ منتورینگ مشاور/تراپی
فرض اولیه مراجع فردی سالم است مراجع فردی سالم است مراجع بیمار است
هدف تقویت مهارت ها و ایجاد بستر رشد و پیشرفت پیشبرد هدف بر مبنای آموزه های منتور غلبه بر موارد روان شناختی
تمرکز حال آینده گذشته
ماموریت افزایش شایستگی افق گشایی ریشه یابی و درمان

مهم نیست از کوچینگ در ورزش استفاده می‌کنید یا در زندگی و بیزنس، تحصیل ، روابط ، سلامت و … . کوچ تنها شما را در شکوفایی و کشف خودتون حمایت می کند.

حالا  در کدوم بعد از زندگی‌تان وجود یک کوچ می‌تواند مؤثر باشد؟

کیفیت زندگی ، کسب و کار ، رابطه، سلامتی شما چقدر برای شما اهمیت دارد؟!

امتیاز بدهید

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *